The lost Lindenberg guest collective weaves a landscape of elevated treehouses into the lush Bali jungle

0

new GUEST COLLECTIVE WITH private SURFSPOT OPENED in bali

Surrounded by pure black lava sand, crashing waves and lush tropical gardens, the Lost Lindenberg guest collective is a community center retreat located in a quiet village in Bali, Indonesia. Far removed from the area’s garish mass tourism, the newly unveiled project focuses on shared experiences by encouraging visitors to spend time together in its open public facilities and exclusive surf spot.

The architecture that takes shape as a series of staggering tree house Towers from locally sourced wood is designed by German architect Alexis Dornier. Indonesian studio Jencquel designed the inviting interiors with elements of lava stone, tropical hardwood and river stones. Lost Lindenberg, which opened on July 15, 2022, is the fifth project and the first in Indonesia by the young Frankfurt-based company Lindenberg.

all pictures by Robert Rieger

Bright neon lights lead to a landscape of tree houses

Approaching the tranquil village of Pekutatan, the tree-lined streets are suddenly interrupted by a massive, brightly lit wall of neon signs advertising holiday fun in giant letters. A modest secret door built into the wall leads guests down a winding path that winds past tropical plants before arriving at a landscape of tree houses. The premises feature eight private rooms perched high above the treetops of the West Balinese palm forest along a long stretch of shimmering black lava sand beach.

“The inspiration for this concept was the magic, this sweet, warm melancholy of the location, the black lava sand and the amazing waves. Not just another rattan-clad honeymoon hotel, but the courage to settle down on a wild sea, indulging in surfing while satisfying the need for urbanity. LOST emerged from a chance visit and has become a place of longing, a new home for us and everyone who wants to.’ shares Denise Omurca, managing director of Lindenberg (see more here).

The lost Lindenberg guest collective weaves a landscape of elevated treehouses into the lush Bali jungle

a small floating company

Lost Lindenberg’s architecture was designed by Alexis Dornier and Studio Jencquel, whose main goal was to create an unusual, dreamy experience in the midst of a mystical jungle. The result is an ensemble of tiered treehouse towers connected by elevated walkways that face the sea. “We wanted to convey the feeling of walking in another world, resting on a floating ship, elevated and safe, with the wild jungle at your doorstep. Lined up close together, the towers form a village in the trees, a small floating company.’ mentions the German architect.

“Landscape design is an extension of the architectural footprint (or vice versa). The highline that connects the towers is actually the continuation of a path that starts in the garden, penetrates the buildings and ends at the black lava sand beach. The path begins at the entrance past the neon installation and first leads us through a tropical forest.’ the Indonesian design studio explained.

“Inside the forest, we encounter moments like a mossy rock turned fountain, a meditation bench next to a shrine, an enclosed garden where guests can listen and read poetry by Artur Becker, and a giant pule tree in the middle . Beyond the forest the path continues to grassland, a huge area near reception that extends roughly to the middle of the property and where one can find all the grass species available here in Bali.’

The lost Lindenberg guest collective weaves a landscape of elevated treehouses into the lush Bali jungle

welcoming interiors with locally sourced materials

The detail-oriented design takes traditional elements contrasted with exaggerations. The main material is sustainably sourced wood, which is used in a variety of patterns and directions. Green Bali stone covers the floors and brass is used as an accent throughout the composition.

Interiors are also made from locally sourced materials such as lava stone, tropical hardwood, burnt teak, and river stones. The wooden blinds in the bathrooms blend the indoor and outdoor spaces, letting in the sea breeze and protecting guests from the hot sun. Through picture windows, visitors can watch boats sailing past on the horizon. “The underlying theme of melancholy and darkness is felt strongly throughout: a neon scar on my sweet melancholy.” says Max Jencquel of Studio Jencquel.The lost Lindenberg guest collective weaves a landscape of elevated treehouses into the lush Bali jungle

The lost Lindenberg guest collective weaves a landscape of elevated treehouses into the lush Bali jungle

The lost Lindenberg guest collective weaves a landscape of elevated treehouses into the lush Bali jungle

The lost Lindenberg guest collective weaves a landscape of elevated treehouses into the lush Bali jungle

Share.

Comments are closed.